Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Prolom Banja - smeštaj

Hotel radan

U pratnji dve odrasle osobe, dete do 9 godina boravi besplatno u hotelu Radan, a deca od 9 – 14 godina ostvaruju popust od 50%. 

U gornjem toku Prolomske reke smeštena je Prolom banja, jedna od najviših banja u Srbiji. Okružena Sokolovicom, Prolomskom, Arbanaškom i Mejenskom planinom u vulakanskom predelu, bogatom lekovitom mineralnom vodom oduvek je bila preodređena za klimatsko i banjsko lečilište. Arheološki dokazi ukazuju na dug vremenski period tokom kojeg je banja korišćena.

Lečilište je bilo aktivno još u praistoriji, a i Rimljani su kao i u drugim delovima Srbije boravili i u Prolom Banji. Za vreme Turaka banja je bila zapuštena, a čak ni po oslobođenju Srbije nije joj se davao veliki značaj. Veliki procvat Prolom Banja doživljava u periodu posle Drugog svetskog rata, a zvanično je otvorena 1968. godine, sa izgradnjom hotela „ Radan “. Status banje dobila je 1977., a gradnja novih objekata bila je u punom zamahu. Danas je ovo jedna od najznačajnijih banjskih lečilišta u Srbiji.

Voda Prolom banje je izuzetno lekovita i svrstava se u red retkih voda visoke balneološke vrednosti. Voda se oduvek koristila za lečenje, ali se od kraja osamdesetih godina prošlog veka flašira i distribuira. Osim vode, značajnu ulogu u lečenju ima i lekovito blato koje se dobija mešanjem termomineralne vode i zemlje sa obližnjeg izvora Pupavci.

🗺️ • Prolom Banja