Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Niška Banja - smeštaj

Prenoćište Zone

Prenoćište Zone u saradnji sa obližnjom vinarijom nudi obilazak vinarije uz degustaciju lokalnih vina za sve goste koji žele da uživaju u čarima ovog pića.

Institut Niška banja nudi svojim gostima uživanje, opuštanje, rekreaciju i rehabilitaciju u svom Wellnes&Spa centru “Sense”. U cenu smeštaja uključen pun pansion. 

U podnožju šumovitnog Koritnika, ogranka Suve Planine, neposredno uz stari ali i sadašnji putni pravac koji povezuje dva kontinenta, Evropu i Aziju, smeštena je Niška banja, jedna od najposećenijijh i najpopularnijih u Srbiji. Niška banja je balneološki centar duge tradicije, bogate ponude i dobre posećenosti. Po broju turista ispred nje se nalaze samo Vrnjačka i  Sokobanja. Ratovi su prekidali razvoj banje, ali danas je Niška banja uređena i predstavljena turistima sa raznovrsnom ponudom i sadržajima. Po nizu pokazatelja, ovde je središte Balkanskog polostrva, koje su uočili i stari Rimljani te na mestu današnjeg Niša podgili svoj grad Naissus. Rimski imperator Konstantin I Veliki koji je osvajao velika prostranstva podigao je moćni Konstatinopolj, ali se često vraćao u svoj rodni grad i u njemu podizao velelepne građevine. Na putu od Niša do  banje nazire se Medijana, letnjikovac rimskih vladara, danas dostupna turistima za posetu raznovrsnih predmeta i objekata velike istorijske vrednosti. I sama banja za vreme vladavine Rimljana sija u antičkom sjaju i raskoši. Poznato je da su oni bili veliki majstori u izgradnji banja. U antičko doba, cela površina sadašnjeg parka bila je pod vilama, a među njima se nalazilo i veliko  kupatilo, sa nekoliko manjih odeljenja. U 5. Veku pod najezdom Huna, banja biva opustošena, a podaci o njoj se pojavljuju tek u 16. Veku za vreme vladavine Turaka, posebno za vreme vladavine Sultana Sulejmana I. U to vreme Niška banja dobija veliki značaj. Ovde se nalazio jedini sultanov konak u Niškom kadiluku.

🗺️ • Niška Banja