Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Lukovska Banja - smeštaj

Hotel kopaonik

Lukovska Banja. Bazeni sa termalnom vodom. Medicinski centar. Wellness centar. Odmor i relaksacija.  Banja za reumu. Banja za osteoporozu. Pregledi lekara. Bazeni i rekreacija.

Hotel nudi ostavu za ski opremu, školu skijanja i uslugu iznajmljivanja ski opreme. U hotelu je moguće iznajmiti i bicikle. Gosti takođe mogu igrati tenis i stoni tenis u hotelu.

Ako za neku banju možemo da kažemo da ima idealan geografski, saobraćajni i turistički položaj to je Lukovska banja. Naziv je dobila po selu Lukovo u kome se nalazi. Na nadmorskoj visini od 680 m predstavlja našu najvišu banju, a po broju izvora takođe je prva u Srbiji. S obzirom da je ušuškana na velikoj visini ujedno je i vazdušna banja sa neprocenjivim klimatskim značajem.

Lukovska Banja predstavlja jedno od naših najstarijih lečilišta, čija su dejstva uočili stari Rimljani. Upravo se u okolini Lukovske banje nalazilo naselje u kome su boravili rimski legionari. I tokom srednjeg veka, banja je zauzimala značajno mesto među srpskim vladarima. Ostaci kupatila iz vremena kralja Milutina ukazuju na to da je banja bila često posećena i uvažavana. Padom srpske države po Turke, banja nije zanemerana, naprotiv, kako su i oni bili vešti graditelji i poznati po stvaranju hamama koji su služili za odmor,  nisu zanemarili ni Lukovsku banju. Jedan defter spominje Lukovsku banju u kojoj se nalazi hamam. U novije vreme, banja je dživela procvat posle Drugog svetskog rata, kada se pristupa njenom uređenju, kada dobija prvo moderno kupatilo, i to sa muškim i ženskim bazenom. Banju osim brojnih izvora mineralnih voda karakteriše je  netaknuta priroda Kopaonika, proplanci i visoravni, neodoljivi šumoviti predeli, čist vazduh i umerena klima. Lukovska banja je izuzetno turističko – banjsko mesto jer nudi mnoštvo izbora svojim posetiocima.


🗺️ • Lukovska banja